הפרעות קוגניטיביות

הפרעות קוגניטיביות

עם התארכות תוחלת החיים, אבחון הפרעות קוגניטיביות הפך לשכיח יותר ויותר. אף על פי שהפרעות אלו אינן ייחודיות למבוגרים, הן נפוצות במיוחד בקרב אוכלוסייה זו. דמנציה, שהיא קבוצה של הפרעות המאפיינות ירידה ביכולות קוגניטיביות, גורמת לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי של הפרט. הסיבה השכיחה ביותר לדמנציה היא מחלת האלצהיימר, אך ישנן סיבות נוספות שעלולות לגרום להפרעות קוגניטיביות.

בדרך כלל, הסימפטומים מזוהים על ידי הסביבה – בני ובנות זוג, ילדים, חברים וכדומה – לפני שהמטופל עצמו שם לב לשינויים.

הסימפטומים עשויים לכלול:

שיכחת שמות ומקומות

קושי במציאת מילים

קשיים בהתארגנות

תכנון פעולות פשוטות

קשיים בכתיבה ובקריאה

סימפטומים נוספים

מכיוון שהסימפטומים עשויים להיות עדינים בתחילה, חשוב להיות ערניים ולעודד את המטופל לפנות לייעוץ רפואי במידת הצורך.

טיפול מוקדם יכול להקנות יתרונות משמעותיים ולהקל על ההתמודדות עם ההפרעה.

במחלת האלצהיימר, הסימפטומים נוטים להחמיר עם הזמן, אך הקצב שבו זה מתרחש אינו אחיד. לעיתים קרובות מתרחשים שינויים התנהגותיים והופעת סימפטומים פסיכוטיים, אשר יכולים להקדים את השינויים בזיכרון ובתהליכי החשיבה. בין הסימפטומים הפסיכוטיים יכולים להיות מחשבות שווא, חשדנות יתרה, הזיות מסוגים שונים ובמקרים מסוימים אף התנהגות אלימה.

מלבד מחלת האלצהיימר, דמנציה עלולה להיגרם ממגוון סיבות נוספות, כגון: מחלות לב וכלי דם, מחלת פרקינסון, מחסור בויטמינים מסוימים (בעיקר ויטמין B12), בעיות בבלוטת התריס או הפרעות אנדוקריניות אחרות, פגיעות בראש, ומצבים נוספים.

במצבים אלו, אם ההפרעות יאובחנו ויטופלו בזמן, ייתכן שהן יהיו הפיכות. דרכי הטיפול הבסיסיות בדמנציה כוללות מיקוד בסימפטומים הקוגניטיביים ובסימפטומים נוספים. טיפול תרופתי עשוי להיות אפשרי בשני המקרים, אך במיוחד חשוב לווסת את הסימפטומים הפסיכוטיים וההתנהגותיים כדי להימנע מהצורך בשיכון המטופלים במוסדות טיפוליים או בתי אבות עם השגחה מלאה.

חלק מרכזי בטיפול הוא שילוב ושיתוף פעולה עם משפחת המטופל והמטפלים. ישנו צורך גבוה בתמיכה ובהתערבות פסיכו-סוציאלית נוספת. תפקידו של הפסיכיאטר הוא הכרחי לתיאום ולכוונון כלל הטיפולים, במטרה להבטיח את הרווחה והבריאות של המטופלים.

חלק חשוב מהטיפול בהפרעות קוגניטיביות הוא שילוב ושיתוף פעולה מלא של המשפחה והמטפלים. ישנה חשיבות רבה בתמיכה ובהתערבות פסיכו-סוציאלית נוספת, כאשר הפסיכיאטר ממלא תפקיד מרכזי בתיאום ובכוונון כלל הטיפולים.

בנוסף לדמנציה, דוגמה נוספת להפרעה קוגניטיבית היא הזייה. זו הפרעה חדשה שיכולה להופיע באופן מפתיע, ומאפייניה העיקריים כוללים בלבול, רמת מודעות נמוכה, חריגות בתפישה (הזיות) והפרעות שינה. תסמינים אלה נוטים להשתנות במהלך היום, עם נטייה להחמרה בשעות הלילה.

הפרעות קוגניטיביות לרוב מופיעות בשילוב עם מצבים בריאותיים אחרים, אשר דורשים אבחון וטיפול מיידי וממוקד. בעוד שהן נפוצות יותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת, הן עשויות להופיע בכל גיל. גורמים שיכולים להוביל להפרעות אלו כוללים שימוש בתרופות, צריכת אלכוהול, שימוש לרעה בסמים, דלקות בדרכי השתן, דלקת ריאות, מחלות כבד וכליות, ועוד מצבים רפואיים רבים אשר משפיעים בדרך כלל יותר על מבוגרים בגיל הזהב. כל הגורמים הללו נחשבים לחמורים ועלולים להיות מסכני חיים אם אינם מקבלים טיפול הולם.

Need Help To Maximize Your Business?

Reach out to us today and get a complimentary business review and consultation.