חרדה היא חלק מהחיים שכל אחד מאיתנו חווה, אך עבור אנשים הסובלים מהפרעות חרדה, התחושות הללו מתעצמות לרמות גבוהות במיוחד, מה שמוביל ללחץ רב ודאגה מופרזת שפוגעת בתפקוד היומיומי. קיימות מספר הפרעות עיקריות בקטגוריה זו, ביניהן: הפרעת חרדה כללית (GAD), הפרעת פאניקה, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), פוביות שונות והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).
כאשר מדובר בהפרעת חרדה כללית, הסובלים ממנה יחוו תחושות חרדה גבוהות על בסיס יומיומי. הם ידאגו לדברים רבים שלרוב לא יפריעו לאחרים, ולעיתים יתקשו להירדם בלילה. בנוסף, תופעות פיזיות שונות, כמו כאבים וחוסר נוחות במגוון אזורים בגוף, עשויות ללוות את התחושות הללו.
בהפרעות פאניקה, לעומת זאת, החוויה היא של חרדה עוצמתית הנלווית לסימפטומים פיזיים מובהקים, כגון כאבים בחזה, קוצר נשימה, סחרחורות, תחושות עקצוץ בידיים וברגליים ועוד. פעמים רבות, אנשים חווים את ההתקפים הללו וחושבים שהם מתמודדים עם התקף לב, מה שמוביל אותם לפנות למיון לקבלת אבחון וטיפול. ההתקפים הללו יכולים להתרחש ללא סיבה ברורה, אך גם בהשפעת סיטואציות מסוימות שמעוררות את החרדה, כמו שהייה בסביבה רועשת ועמוסה או רחוק מהבית.
חרדות חברתיות והפרעות נוספות
חלק מהאנשים עשויים לחוות חרדה קיצונית בסיטואציות חברתיות, מצב המוכר כחרדה חברתית. כמו חרדת ביצוע, חרדה חברתית יכולה להשפיע באופן משמעותי על היכולת לעבוד ולהתנהל בסביבות חברתיות, ולגרום להימנעות מהמפגש עם אנשים אחרים.
בהפרעה טורדנית כפייתית (OCD), המטופלים חווים מחשבות חודרניות וחוזרות שמטרידות את רוחם. המחשבות הללו "נתקעות" בראשם וגורמות להתנהגויות כפייתיות או "טקסים" שנועדו להקל על תחושות החרדה הנובעות מהמחשבות. לדוגמה, מחשבות על חשש מחיידקים או מזיהום יכולות להוביל לשטיפת ידיים חוזרת ונשנית או לניקוי כפייתי. מחשבה אובססיבית נפוצה נוספת היא הפחד מהשארת דלת לא נעולה או מכשירים חשמליים דולקים, דבר שגורם לאנשים לבצע בדיקות חוזרות ונשנות.
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) מתפתחת אצל אנשים שחוו אירועים מסכני חיים, כגון תקיפה פיזית או מינית, אסון טבע, תאונת דרכים, פעולת טרור או טראומה מהלחימה. לאחר האירוע, לעיתים לפרקי זמן ממושכים של חודשים ואף שנים, עשויים להופיע סיוטים או פלאשבקים של האירוע, כמו גם סימנים נוספים שמזכירים למטופלים את החוויה הטראומטית. חלק מהמטופלים חווים תסמינים כה חמורים, עד שהם מתקשים לתפקד ולנהל אורח חיים נורמלי.
למרבה המזל, כל ההפרעות הנ"ל ניתנות לטיפול. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי לא תמיד ניתן להשיג ריפוי מוחלט. הטיפול כולל לעיתים טיפול תרופתי ומגוון סוגים של פסיכותרפיה, כאשר טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא אחד השיטות היעילות, במיוחד עבור פוביות ו-OCD. הטיפולים יכולים להתבצע בקבוצות או באופן פרטני. במקרים מסוימים, ניתן לטפל ב-PTSD באמצעות EMDR (טיפול בעזרת תזוזת עיניים) וכן באמצעות סוגים נוספים של פסיכותרפיה.
Reach out to us today and get a complimentary business review and consultation.